Trehaloza w kosmetyce — co to jest i jak działa?

Trehaloza w kosmetyce od jakiegoś czasu uznawana jest za cudowny składnik, który można spotkać w wielu preparatach pielęgnacyjnych. Ten dwucukier pomaga przywrócić skórze odpowiedni poziom nawilżenia i odżywienia skóry. W jakich kosmetykach można spotkać ten składnik? Jakie właściwości wykazuje trehaloza. Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedź poniżej.

Trehaloza w kosmetyce — co to jest?

Trehaloza to dwucukier, który składa się z dwóch cząsteczek glukozy. Struktura tych cząsteczek sprawia, że ta substancja doskonale zabezpiecza błony komórkowe i białka przed nadmiernym wysuszeniem lub całkowitym zniszczeniem. Trehaloza spotykana jest w środowisku naturalnym. Doskonale wiąże wodę w naskórku, co ma kluczowe znaczenie dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Trehaloza chroni skórę już na poziomie komórkowym, chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz pełni rolę strażnika przed odwodnieniem i nadmiernym nadwyrężeniem skóry. Badania nad tym składnikiem udowodniły, że trehaloza wykazuje właściwości przeciwutleniające, co ma duże znaczenie w zatrzymaniu i opóźnieniu procesów starzenia. Składnik ten szczególnie polecany jest w pielęgnacji cery skłonnej do zmian trądzikowej oraz tłustej. 

Ciekawostki o trehalozie

Trehaloza jak wcześniej wspomnieliśmy, wykazuje silne właściwości nawilżające. Oprócz tego zauważamy inne zalety stosowania tego składnika. Trehaloza to silny antyoksydant. Chroni komórki skóry przed uszkodzenia spowodowanymi przez negatywne promieniowanie UV. Dodatkowo chroni fibroblasty — są to komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny. 

Ciekawostką jest również to, że trehaloza występuje nie tylko w kosmetyce. Składnik ten można spotkać w popularnych produktach spożywczych jak chleb i warzywa. Stosuje się ją również jako naturalny słodzik w dżemach i lodach. Roślinny pustynne wykorzystują trehalozę do przetrwania w nawet bardzo ekstremalnych warunkach. Chroni tkanki roślin przed promieniowaniem UV i pomaga i przetrwać podczas suszy. 

Co łączy trehalozę w NMF?

Trehaloza w kosmetyce jako disacharyd naśladuje cukry znajdujące się w NMF i kompleksowo wciąga wilgoć w celu utrzymania skóry w odpowiednim nawilżeniu. NMF, a dokładniej natural moisturising factor, to naturalny czynnik nawilżający, który składa się z mocznika, aminokwasów, mleczanów, peptydów, soli kwasu mlekowego oraz PCA. Tutaj warto wiedzieć, że wraz z wiekiem poziom NMF spada, co powoduje, że skóra szybciej się starzeje, łuszczy się i wysusza. Na zmniejszającą się ilość NMF niekorzystnie wpływają również liczne chemiczne preparaty wykorzystywane do sprzątania domu. By zastopować ten proces, zaleca się w codziennej pielęgnacji stosować właśnie kosmetyki z trehalozą. 

Trehaloza w kosmetyce — w jakim preparatach można ją spotkać?

Trehaloza to popularny w ostatnim składnik spotykany w kremach. Substancja ta poprawia poziom nawilżenia i odżywienia skóry. Wykazuje działanie regeneracyjne naskórka i sprawia, że skóra staje się niezwykle gładka i miękka. Kremy z trehalozą to głównie kremy nawilżające, które nawilżają, ale także skutecznie regulują wydzielanie sebum. 

Na rynku dostępne są także serum z trehalozą, które oprócz właściwości pielęgnacyjnych, mogą pochwalić się działaniem przeciwstarzeniowym. Trehaloza w kosmetyce wspiera skórę w odzyskaniu jędrności. Dodatkowo wspiera wygładzania zmarszczek, a wzmocnione serum np. o kwas hialuronowy pozwala skórze przywrócić młodszy wygląd. Trehaloza spotykana jest także w maskach do twarzy. Zwykle maseczki nawilżające redukują braki w nawilżeniu, poprawiają napięcie i elastyczność.

Jak pielęgnować usta?...

Jak pielęgnować usta, aby cieszyć się ich pięknym i zdrowym wyglądem? Usta...

Ocet jabłkowy na włosy...

Ocet jabłkowy na włosy to sposób pielęgnacyjny znany od wielu lat. Chętnie...

Zobacz także